top of page

Kehotekniikat


 


 
  

 

KokoKeho Pilates

 

KokoKeho Pilates työskentelytavan kehittäminen lähti oivalluksesta, kuinka mikään kehonosa ei ole erillinen muusta kehosta - kehossa siis “kaikki vaikuttaa kaikkeen”. Esimerkiksi miten kannattelen päätä vaikuttaa hartioiden jännitystiloihin tai keskivartalon tukeen, purentalihasten kireys niskan alueelle tai vaikkapa lantioon, lonkkiin ja hengitykseen, miten hengitän vaikuttaa ryhtiin ja taas kehon linjaukset hengitykseen. Puutteellinen keskivartalon lihasten toiminta voi johtaa jännitystiloihin muualla, kehon kompensoidessa tätä tärkeää tuen puutetta.
 

KokoKeho Pilates tunnin aikana huolletaan ja harjoitetaan kehoa erityisen kokonaisvaltaisesti hyödyntäen pilatesharjoitteita sekä erilaisia hengitys- ja venyttelytekniikoita. Pilates on tunnettu esimerkiksi kehon keskustan, lonkan ja hartiarenkaan tukilihasten vahvistamisesta. KokoKeho Pilates tunnilla huomioidaan myös purentalihaksia, pään kannatuksessa tärkeitä tukilihaksia, kurkunpään alueen lihaksia kuin jalkaterien vahvistamista. Se mihin tunti painottuu, riippuu tunnin tavoitteista. KokoKeho Pilatestunteja on laulajille, äänenkäyttäjille, muusikoille ja päätetyöntekijöille omansa, jossa huomioidaan erityisesti niskan, kaulan, hartioiden seutua sekä purennan lihaksia. KokoKeho Pilates treenaajille kurssilla taas työskennellään syvemmin jalkaterästä päänasentoon - ja tällä välillä. Vapaa hengitys on molempien ryhmien tavoitteisiin nähden tärkeää. 

KokoKeho Pilates äänenkäyttäjille, muusikoille ja päätetyöntekijälle

 

Äänenkäyttäjät, muusikot ja päätetyöntekijät tarvitsevat koko kehon vahvistamista, jännitysten vapauttamista, kehon linjausten parantamista sekä kannattelun ja hyvien liikeratojen harjoittamista. 

Tälle kohderyhmälle pään kannatus ja niska-hartiaseudun lihasten tasapainottaminen on usein erityisen tärkeää. Keskeisenä huomionkohteena on rintakehän kireyksien vapauttaminen ja parempi linjaus yhdistettynä hyvään hengitystekniikkaan. Aina rentoutetaan myös purennan ja kurkunpään seudun lihaksia.

 

KokoKeho Pilates sopii aloittelijoille kuin jo jonkin verran pilatesta harrastaneille. Erityisesti äänen ammattilaisille, näyttelijöille, muusikoille ja päätetyötä tekeville sekä purennan ongelmista kärsiville. On erittäin suositeltavaa aloittaa harjoittelu peruskurssilla joko paikan päällä tai online.
Lue tästä lisää peruskurssista. 

Lue tästä lisää laulajien kehontuntemuksesta.

DSCN5446 parempi1 itse ja tuomas käsitel

KokoKeho Pilates treenaajalle

 

Oletko tavoitteellisesti urheileva? Haluatko kokea, mikä merkitys pilateksella voi olla urheilusuoritukseesi, kehonhallintaasi ja palautumiseesi?

Näillä tunneilla keskitymme tekniikan hiomiseen, tukilihasten vahvistamiseen ja liikkuvuuden lisäämiseen. Yhdistämme kehonhuollollisia elementtejä keskittyneesti niin, että samalla opetamme keholle parempia liikeratoja. Tausta-ajatuksena on siis koko ajan kehon toiminnan ja hallinnan parantaminen pysyvien tulosten saavuttamiseksi.

 

Huomaa, että pilateksesta voi olla hyötyä sinulle myös, mikäli tietyt lihaskireydet toistuvat eikä venyttely ole tuonut pysyvämpää apua. Pilatesta treenaajalle tunnilla opetellaan lihasten oikeaa aktivoitumisjärjestystä sekä tasapainoista lihasten kuormitusta sekä tarkoituksenmukaisia ja hallittuja liikeratoja.

Pilateksen tehokkuus muuttaa kehoa ja sen toimintaa perustuu pitkälti tarkkuuteen. Harjoittelun avulla pyritään aktivoimaan hermotukseltaan uinuvia lihaksia, jotta ylityöllistetyt ja kompensoivat lihakset voivat rentoutua. Yksi esimerkki tästä on usein huonommin töihin lähtevät pakaralihakset, jonka johdosta muut ponnistukseen osallistuvat lihakset voivat ylirasittua. 

Tavoitteena on, että tunnin jälkeen koet olevasi voimakkaampi, vapaampi, rennompi, kehotietoisempi ja valmiimpi treenikauteen!

 

Jotta pääsemme riittävään tarkkuuteen ja jokainen saa tarkkaa ohjausta, on ryhmä pieni, maksimissaan 9 osallistujaa.
 

KokoKeho Pilates peruskurssi 

 

KokoKeho Pilates peruskurssi muodostuu neljän workshopin sarjasta ja muodostavat järjestelmällisesti etenevän kokonaisuuden. Jokaisen workshopin aikana kerrataan, mitä edellisillä kerroilla on opittu ja lisätään uutta. Äänenkäyttäjille suunnatulla kurssilla tutkitaan myös jokaisen workshopin aikana miten kehon linjaukset, lantion asento, pään- hartiarenkaan ja rintakehän linjaus, hengitystekniikka sekä purennan ja kieliluuhun kiinnittyvät lihakset vaikuttavat kaikki äänen tuottamiseen. 

 

Peruskurssin voit joko tilata online toteutettavana tai paikan päällä. Katso seuraavan paikan päällä toteutettavan KokoKeho Pilates peruskurssin ajankohta sekä online kurssin tilausohjeet täältä. 

KokoKeho Pilates – Workshop osa 1 Pilates-periaatteet, ryhdin perusteita ja lantion asennon hallinta
Ensimmäisen Workshopin aikana perehdytään Pilateksen keskeisiin periaatteisiin, hyvän ryhdin rakentamiseen sekä anatomisiin perusteisiin. Yksinkertaisten harjoitteiden avulla haetaan yhteyksiä omaan kehoon - erityisesti keskivartalon syvien lihasten aktivoimiseen sekä lantionasennon hallintaan tähtääviin Pilateksen liikerepertuaarin valmistaviin liikkeisiin. 

KokoKeho Pilates –Workshop osa 2 Pään ja hartiarenkaan kannatus  - ryhdin ja niska-hartiaseudun hyvinvoinnin avaintekijöitä
Workshopin aikana keskitytään pään neutraaliasennon löytymiseen ja tutkitaan pään asennon vaikutusta ryhtiin ja koko kehon linjaukseen.  Opi uusia keinoja hartia- niskanseudun rentouttamiseen. 

KokoKeho Pilates –Workshop osa 3 Rintakehä ja hengitys
Tämän workshopin aikana keskitytään rintakehän joustattamiseen ja linjaamiseen parempaan kannatukseen hengitystä hyväksikäyttäen. Hyvä hengitystekniikka on yhteydessä koko selän hyvinvointiin ja yleiseen jaksamisen kokemukseen.

KokoKeho Pilates –Workshop osa 4 Purenta ja kurkunpää. Pystyasennon rakentaminen. 
Purennan ongelmat ja kurkunpään alueen kireydet voivat kaikki heijastua niska- hartiaseudun kipuina. Workshopissa tutustutaan sekä purennan rentouttamiseen ja kurkunpään ympäristön lihasten vapauttamiseen tähtääviin harjoitteisiin. Lisäksi tutkimme pystyasennon rakentamista. 

Lue lisää laulajan kehontuntemuksen -huollon ja -hallinan tarpeistä tästä

KokoKeho Pilates jatkotunnit (erit. äänenkäyttäjille, muusikoille ja päätetyöntekijöille)

KokoKeho Pilates jatkotunneilla edetään peruskurssiin verrattuna syvemmälle, tarkemmalle ja samalla kokonaisvaltaisemmalle tasolle. Erityisenä näkökulmana on koko ajan  äänenkäyttäjän ja muusikon tarpeet ts. mitä keho tarvitsee, jotta ilmaisu voi olla vapaampaa. 

Tunnit ovat kestoltaan 60 minuuttia ja muodostavat yhdessä kokonaisuuden. Tunnit ovat ostettavissa joko kurssina tai yksittäisinä tunteina.  

KokoKeho Pilates teematunnit 
(erit. äänenkäyttäjille, muusikoille ja päätetyöntekijöille)

 

KokoKeho Pilates teematunneilla tehdään syvällistä ja tarkkaa työtä koko kehon parissa yksi teema nostettuna erityiseen tarkasteluun. 

Jokaisella tunnilla harjoitetaan aina koko kehoa mutta tunnin teemalle varataan erityisesti aikaa. Hengitystekniikka on kuitenkin aina tärkeässä roolissa. Tunnit ovat 90 minuutin pituisia, jotta ehdimme syventyä teemaan sekä harjoittaa koko kehoa monipuolisesti haastaen. 

Hypopressive-tekniikka

 

Hypopressive- tekniikka on innovatiivinen ryhtiä, hengitystekniikkaa ja suorituskykyä parantava harjoittelumuoto. Suosittelen urheilusuorituksista palautumiseen (erityisesti jos lajiin sisältyy paljon tärähdyksiä) sekä esimerkiksi muusikoille ja laulajille pallean ja kurkunpään seudun lihasten joustattamiseen. 

 

Hypopressive-tekniikassa yhdistetään alipainehengitys tiettyihin asentoharjoituksiin, joiden tavoitteena on kehittää kehon keskustan syviä lihaksia aiheuttamatta vahingollista painetta lantionpohjalle ja vatsan seinämälle. Harjoitusten ansiosta muodostetaan alipaine lantionpohjaan sekä vatsaonteloon. 

 

Tekniikka on erittäin hyödyllinen lantionpohjan lihasten tonuksen kuntoutukseen ja palautumiseen treenin jälkeen. Palautuminen on tärkeää erityisesti jos on sellaisesta lajista kysymys, jossa on paljon hyppimistä tai tärähdyksiä. 

 

Tekniikka joustattaa palleaa ja lisää rintakehän joustavuutta ja täten tukee hengityksen tasapainottumista, josta hyötyy sekä urheilija, laulaja tai puhallinsoittaja. 

 

Vyötärönalueen kaventuminen on yksi hyödyistä, jonka vuoksi se on suosittu esimerkiksi kehonrakentajien keskuudessa. 

 

Hypopressive-tekniikan asentoihin liittyvät periaatteet ovat hyvin samankaltaisia pilateksen kanssa, joten pilatesharjoittelu auttaa sisäistämään myös Hypopressive-tekniikkaa. 

Ei suositella raskauden aikana tai jos sinulla on korkea verenpaine, keuhkosairaus tai sydänsairaus.

DSC04930 hypo silmät auki1 tuomas ja ma

Hyödyt:

 • vähentää lantionpohjaan kohdistuvaa painetta ja parantaa lantionpohjan ja vatsalihasten lihastonusta ja elastisuutta

 • kaventaa vyötärölinjaa 

 • kohentaa ryhtiä 

 • helpottaa selkäkipuja

 • auttaa vapauttamaan lihaskalvojen kireyksiä

 • parantaa hengitystekniikkaa ja lisää rintakehän joustavuutta sekä vapauttaa pallean kireyksiä

 • ennaltaehkäisee lantionpohjan toimintahäiriöitä ja kuntouttaa virtsankarkailua

 • urheilusuoritusten paraneminen

 • vilkastuttaa aineenvaihduntaa

 • auttaa palautumaan raskauden ja synnytyksen jälkeen sekä valmistautumaan raskauteen

 • parantaa seksuaalista suorituskykyä

Mitä on pilates?

Pilates on alunperin Joseph Pilateksen (1883-1967) kehittämä kehonhallintamenetelmä, joka alunperin koostui 34 liikkeen repertuaarista. Hän itse nimitti metodinsa osuvasti "Contrology". Pilateksen jälkeläiset ovat muokanneet metodia biomekaniikan tuntemuksen lisääntymisen myötä. Pilates korostaa ryhtiä tukevien kehon syvien lihasten vahvistamisen tärkeyttä. Tarkkaan kohdistetun harjoittelun ja lisääntyneen kehontuntemuksen myötä opitaan kehonhallintaa sekä parempia liikeratoja ja kehon eri osien yhteistyötä.

 

​Vaikka yhdistän ohjauksessani biomekaniikan tuntemukseen perustuvan modernin pilateksen liikerepertuaariin myös venyttelytekniikoita ja hengitystekniikoita, pilateksen periaatteet ovat pohjana kaikelle liikkeen ohjaukselle. 

Pilateksen periaatteita ovat:

 • Hallinta (Control) 

 • Kehon keskustan käyttö (Centering)

 • Keskittyminen (Concentration)

 • Hengitys (Breathing)

 • Tarkkuus (Precision)

 • Virtaavuus (Flow)

Miksi pilates?

 • Hyvä ryhti ja vapaa, kannateltu keho

 • Terveempi selkä

 • Parempi lihastasapaino

 • Vahvempi kehon keskustan lihaksisto

 • Syvempi kehontuntemus

 • Parempi kehonhallinta ja kehonosien koordinaatio

 • Vapaampi ja kehosi toimintaa tukeva hengitys

 • Lisää kestävyyttä

 • Voimakas, elastinen ja linjakas vartalo

 • Pilates sopii erinomaisesti liikunnanaloittelijalle, ammattiurheilijalle, päätetyöntekijälle, muusikolle tai laulajalle

 

Ensimmäiset muutokset kehossa ovat tunnistettavissa jo suhteellisen lyhyen pilatesharjoittelun jälkeen. Pitkäjänteisen ja säännöllisen harjoittelun tavoitteena on kehon kokonaisvaltainen tasapaino sekä toiminnan muuttaminen niin arkipäivän tilanteissa kuin vaativissa liikuntasuorituksissakin.

...ja ennen kaikkea tavoitteena on lisätä iloa kaikkeen  liikkumiseen!

KokoKeho Pilates
KokoKeho Pilates äänenkäyttäjille
KokoKeho Pilates trenaajalle
KokoKeho Pilates peruskurssi
Hypopressive
Mitä on pilates?
Jatkotunnit
bottom of page